Laboratoare de cercetare

Laboratorul de genetică şi ameliorare

Coordonează activitatea de cercetare în domeniul ameliorării raselor de ovine şi caprine şi a creerii de noi linii, rase sau populaţii specializate pentru diferite producţii.

În cadrul laboratorului se constituie baza de date privind evoluţia raselor de ovine şi caprine existente în cadrul institutului, existând Registre Genealogice pentru fiecare rasă care oferă informaţii despre originea animalelor şi registre care prezintă date privind controlul producţiilor.

Laboratorul de Biotehnologii de Reproductie

Laboratorul dispune de aparatură specializată pentru efectuarea biotehnologiilor de reproductie, incepand cu colectarea materialului seminal, prelucrarea acestuia, determinarea calitatii prin microscopie optica si ulterior utilizarea materialului seminal pentru crioconservare sau inseminare artificiala.

Pentru lucrările de seminologie si inseminare artificiala laboratorul este dotat cu echipamentul de colectare a materialului seminal (vagina artificiala, pahare de colectare, baie de apa termostata, microscop portabil) si echipament de determinare a calitatii materialului seminal (microscop Novex prevazut cu camera foto si platina incalzitoare, microscop Leyca prevazut cu camera foto si lampa de fluorescenta).

Pentru crioconservarea gametilor laboratorul este dotat cu echipament pentru dilutia materialului seminal brut, echipamente pentru impaietarea si congelarea materialului seminal. Laboratorul detine o camera frigorifica speciala pentru congelarea in azot lichid a materialului seminal.

În cadrul laboratorului se execută şi lucrări de biochimie care constă în teste hematologice şi serologice pentru animalele aflate în experimente (analizor hematologic de uz veterinar, spectofotometru UV-WZ). Se efectuează analize de hormoni – progesteron, testosteron, FSH, LH). De asemenea, se efectuează analiza cantitativă a diverşilor componenţi ai laptelui (proteina, grăsime, lactoză, săruri minerale).

Pentru prezervarea embrionilor exista o linie de crioconservare asistata de un soft special care permite congelarea acestora in azot lichid. Laboratorul detine containere speciale pentru mentinerea in azot lichid a gametilor crioconservati. Pentru controlul gestatiei la femelele inseminate se utilizeaza ecograful LOGIQ 100 PRO.

Laboratorul este dotat cu echipamentele necesare pentru prepararea si sterilizarea mediilor pentru diluarea si conservarea materialului seminal, recoltarea oocitelor si embrionilor (balanta analitica, pH-metre, autoclav, centrifuga, ultracentrifuga).

Laboratorul de cromatografie detine un echipament de cromatografie pentru lichide de inalta presiune (HPLC DIONEX) care permite analiza cantitativa a diverselor substante (micotoxine, hormoni).

Laboratorul de analiza furajelor

Laboratorul este dotat cu aparatura şi echipamentele necesare efectuării compoziţiei chimice a furajelor.

Astfel, în cadrul laboratorului se determină conţinutul în substanţă uscată, proteine, grăsimi, celuloză, SEN. De asemenea, se fac determinări de probe de carne şi lapte recoltate în cadrul experimentelor efectuate.